Translate

divendres, 8 d’agost del 2014

NAXOS, QUE DEMETER ENS PROTEGEIXI!


Naxos, temple Apollo

El jaciment més important de Naxos és el Temple de Demeter, data del segle VI a.C. i està dedicat a la deessa Demeter que protegia la successió cíclica de les estacions, cabdals per a l'agricultura i la vida en general. També ens va protegir a nosaltres, per tal que la vida continués el seu curs d'estius, tardors, hiverns i primaveres, ja que a la sortida del temple vam tenir un accident de moto. Finalment, no va ser greu i després de l'ensurt, vam acabar de visitar l'illa com vam poder, per tant encara ens devien quedar paratges per descobrir que no queden recollits aquí.
A Naxos hi vam estar 6 dies. Aquesta illa ens aportava un canvi de paisatge respecte a la resta, és la més gran de les Cíclades i la més muntanyosa. Ara bé, que ningú no s'esperi un paisatge pirinenc a Naxos, més aviat trobarà una semblança força important amb les muntanyes que acompanyen l'Ebre en el seu últim tram.
Naxos, Chora
Chora des de la porta d'Apol·lo
Chora. La capital d'aquesta illa és bonica i entranyable com totes. Destaca la porta d'Apol·lo al final del passeig de mar. Una visita que es converteix en fantàstica si la fem a l'hora de la posta de sol un dia de bonança. La ciutat és maca per passejar-hi, deixar-se seduir per algun souvenir amb segell artístic i conèixer alguna església, etc. Tot i així, és un lloc molt turístic, qui busqui pau hi pot anar de visita però no cal que s'hi instal·li.


Naxos
La porta d'Apol·lo a l'hora màgica

Agios Giorgios. Molt a prop de la capital. S'hi pot arribar a peu en 10 minuts com a molt. També és un lloc amb molta gent i oferta turística de tot tipus. La seva platja forma una badia d'aigua tranquil·la i transparent, tot i la quantitat de para-sols i gent que hi ha a la sorra. És maco visitar-la al capvespre quan es buida de gent i queda com un paratge quasi verge.
A partir d'Agia Anna cap al sud, les platges, sempre agradables i d'aigües transparents són cada vegada menys poblades. Agia Anna manté un equilibri entre la infraestructura turística i la tranquil·litat. Com més al sud (Plaka, Mikri Vigla, Katraki) més verges són les platges, però fins a l'extrem sud hi podem trobar apartaments.
Una vegada al sud hi ha una sèrie de cales que inviten a buscar-hi un raconet i estar en remull una bona estona.
Naxos, Plaka
Plaka, una platja quasi verge
Naxos
Poble de muntanya a Naxos
Un atractiu d'aquesta illa són els pobles de muntanya. Chalki és el més preparat per rebre turisme. De fet, però, el poble són dos carrers ben bufons, amb botiguetes i restaurantets. Des d'allà estan indicades moltes excursions a peu.
També trobem Kinidaros i Filoti. Són bonics per passar-hi una estona saludant a la seva gent, gaudint de la fresqueta al cafè de la plaça, pujant i baixant pels carrerons costeruts, dinant o sopant en un dels seus restaurants. Allà hi ha pocs turistes estrangers i crec que pocs apartaments per llogar. 



Naxos
Sempre hi ha tres esglèsies a la vista


Però el poble que no us podeu perdre és Apiranthos. Les guies ja ho diuen, un poble diferent, molt gelós dels seus costums, la semblança amb les tradicions i el parlar de Creta fa pensar que els seus habitants són descendents de cretencs que el segle X es van traslladar a Naxos. Tot això es respira caminant pels seus carrers. Es podria dir que és un poble fet de marbre: escales, carrers, cases, tot és brillant i blanc, elegant. La gent pren cafè al mirador cap a la muntanya i se saluden entre ells mentre observen els visitants d'un sol dia com vénen i van. És d'aquells llocs que un recorda amb un cert enyor. Des d'aquí també està indicada alguna excursió a peu interessant.
A més a més, mentre aneu d'un poble a un altre, trobareu indicacions que us guiaran a esglésies o castells.


Naxos
Temple de Demeter, el nostre protector
Una altra cosa que heu de fer a Naxos és visitar els Kuoros. Els dos que estan a Melanes i el que està a Apol·lonas. També hi trobareu el temple de Demeter, molt interessant de visitar juntament amb el museu que el complementa.
Al Kuoros d'Apol·lonas hi podeu arribar per la carretera que surt de Chora resseguint la costa. Trobareu un poble tranquil i agradable amb dues petites badies per banyar-se. Just davant del poble hi ha un desviament per arribar fins al Kouros més gran de l'illa.
Quan vam marxar amb el ferry cap a Mikonos vam fer parada a Paros, crec que Paros també és una bona illa per visitar.

Enllaços relacionats: MilosNaxosSantoriniMikonos.